DOLAR 27,1479 0.08%
EURO 29,0073 0.11%
ALTIN 1.680,480,38
BITCOIN 722415-0,24%
İstanbul
25°

AÇIK

13:02

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Oyun, ebeveyn ve çocuk arasında bağ oluşturan bir köprü görevi görür

Oyun, ebeveyn ve çocuk arasında bağ oluşturan bir köprü görevi görür

ABONE OL
27/06/2023 15:10
Oyun, ebeveyn ve çocuk arasında bağ oluşturan bir köprü görevi görür
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yetişkinler için eğlence anlamını taşısa da oyunun çocuklar için bir iş olduğunu söyleyen uzmanlar, çocukların hayatında iletişim ve ilişki kurmak, hayatı deneyimlemek, olumsuz duyguları düzenlemek ve öğrenmek için en etkili yolun ‘oyun’ olduğunu vurguluyor. Oyun oynamanın, hem çocuğun psikomotor gelişimi hem de ebeveynle kurulan bağın güçlenmesi açısından çok elzem olduğunun altını çizen Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, çocukların kurdukları oyunlarla yeni şeyler keşfedip, deneyimleyip tekrar ederek öğrendiklerini pekiştirirlerken aynı zamanda dile gelemeyen olumsuz duyguları, küçük ya da büyük travmatik deneyimleri oyun yoluyla ortaya koyarak ebeveynlerinin desteğiyle bu yaşantıların yüklerinden kurtulduklarını söylüyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, çocuklarda oyunun önemini açıkladı.

Çocuklar için oyun, gelişimlerini destekleyen bir ihtiyaç

Okulların tatile girmesiyle birlikte daha çok gündeme gelen oyunun, çocuğun fizyolojik ve psikolojik sağlığında önemli bir yeri olduğunu belirterek sözlerine başlayan Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, “Çocuklar için oyun; dil, motor, zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişim alanlarını destekleyici mühim bir temel ihtiyaçtır. Oyun, hayatı keşfetme, deneyimleme, öğrenme ve tekrar için eşsiz ve çok önemli bir yoldur.” dedi. 

Oyun, çocuk ve ebeveynin arasındaki ilişki ve iletişimi güçlendirir

Oyunun ebeveyn ve çocuk arasında bağ oluşturan bir köprü görevi gördüğüne dikkat çeken Konuk, “Ebeveynlerin çocuklarıyla etkili bir şekilde oyun oynaması hem aralarındaki ilişkinin hem de iletişimin güçlenmesine yardımcı oluyor. Çocuklarla olan etkileşim, ancak eğlenceli bir şekilde devam ettirildiği takdirde kurulan bağların kalıcı olması sağlanabiliyor. Çocuğun yaş grubu ne olursa olsun hatta çocuk kendi başına oyun oynayabiliyor dahi olsa eğlendiği, öğrendiği anları en yakınındaki kişilerle paylaşmaya ve keşifleriyle ilgilenecek yetişkinlere ihtiyaçları vardır.” şeklinde ifade etti.

Hareketli oyunlar çocuğun agresyonunu kontrol edebilmesine yardımcı olur 

İlkokul dönemindeki çocukların oldukça aktif ve hareketli oyunları tercih etmeye yatkın olduklarını belirten Konuk, “Bu yaşlardaki çocuklarla, hem çocuğun enerjilerini boşaltabilecekleri ve dikkatlerini toplayabilecekleri hem de dürtü kontrolünü sağlayabilecekleri dış ortam aktivitelerine uygun hareketli/fiziksel oyunlar oynanabilir. Birçok ebeveyn, çocuğu saldırganlığa ve agresifliğe yönlendireceğinden güreş gibi itiş kakış oyunlarından çekinir ancak oyun içerisinde çocuklar öfke ve kızgınlık duygularıyla bu oyunları oynamazlar. Aksine itiş kakış oyunları, çocukların fiziksel güçlerini gerçek hayatta değil oyunda sınamalarını ve eğlenmelerini, her insanda bulunan saldırgan dürtülerini ve agresyonunu kontrol edebilmesine yardımcı olur. Bununla birlikte hayal güçlerini geliştiren, kuralları olan ve birden fazla kişiyle oynanan kutu oyunları da yararlıdır. Grup içinde paylaşımda bulunmayı, sıra beklemeyi, sınırlara uymayı öğrenirler ve aynı zamanda gelişimsel beceriler de bu sayede desteklenebilir. Ancak en güzel ve etkili oyun türü, çocuğun kendi seçtiği ve kurduğu, ebeveynin de çocuğa dahil olduğu oyunlardır. Bunun için çocuğu izlemek ve ona katılmak yeterlidir” diye konuştu.

Günlük düzenli oyun zamanı oluşturmak ilgi ve dikkatin çocuğa yönlendirilmesini sağlar

Çocuğun gelişim sürecinde ebeveynle oynanan oyunun devamlılığının sağlanmasının altını çizen Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, “Çalışan ebeveynlerin, hem kendilerinin yapabileceği düzeyde hem de çocukların ihtiyaçlarını karşılayabileceği şekilde günlük bir oyun zamanı oluşturması önemlidir. Oyuna 15-20 dakika gibi kısa sürelerle başlayıp yavaş yavaş bu süreler uzatılabilir. Ancak oyun zamanında asıl önemli olan nokta sürelere bağlı kalmak değil, her gün düzenli olarak oyun aracılığıyla birebir zaman geçirmek ve kesintisiz şekilde ilgi ve dikkatin çocuğa yönlendirilmesini sağlamaktır.” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

SON DAKİKA HABERLERİ

EKONOMİ

Az önce

Otomatik Kapı Sistemleri Fuarı 6 bin kişi ağırladı

EKONOMİ

Az önce

KAYSO OSB’lerin sorunlarını dile getirdi

GÜNDEM

Az önce

Yavuz Ağıralioğlu parti kuruyor

GÜNDEM

Az önce

MEB’den Türkçe kararı

GÜNDEM

Az önce

49 zehir taciri yakalandı

GÜNDEM

Az önce

Seçmenlere önemli uyarı

GÜNDEM

Az önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kuzen acısı

MAGAZİN YILDIZLARI

Az önce

Altın Koza Onur Ödülleri Perran Kutman ve Cihan Ünal’a

MAGAZİN YILDIZLARI

Az önce

Mor Narpın “Değmezmiş” ile listeleri sallayacak!

MAGAZİN YILDIZLARI

Az önce

Merve Yılmaz’dan iki farklı ‘YETER’

MAGAZİN YILDIZLARI

Az önce

UGG 2023/2024 sonbahar kış lansmanına özel davet

SAĞLIK

12 saat önce

Bayraklı Şehir Hastanesi’nin Açılışı Ertelendi İddiası !

EKONOMİ

13 saat önce

Kiralık konutlarda değer artışı sürüyor

TEKNOLOJİ

14 saat önce

Hepsiburada üzerinden iPhone 15 Serisi Ön Siparişi Rekor Kırdı

EĞİTİM

14 saat önce

Öğrencileri için Doğada Sınıf Kuran İdealist Öğretmen: Rumeysa Çevlik

EĞİTİM

14 saat önce

Sevinç Akademik Kadrosu 2023-2024 Çalışma Programını Tanıttı

EKONOMİ

14 saat önce

Bursa Valisi’nden BOSAB’ın çalışmalarına övgü

GÜNDEM

14 saat önce

Başkan Çalık, Armağan Çağlayan’ın Sorularını Yanıtladı

GÜNDEM

14 saat önce

Osmangazi’de Erken Dönem Osmanlı Denizciliği Konuşuldu

MAGAZİN YILDIZLARI

14 saat önce

Türk Edebiyatının Kalbi Gölcük’te Atıyor