DOLAR 28,8924 -0.03%
EURO 31,4271 -0.13%
ALTIN 1.921,46-0,12
BITCOIN 12099635,68%
İstanbul

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

17:44

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Yapay Zeka ve Robot Teknolojisi İnsan Hayatını Kolaylaştırıyor Ancak…! Teknolojik İşsizlik Tehdidi Kapıda mı?

Yapay Zeka ve Robot Teknolojisi İnsan Hayatını Kolaylaştırıyor Ancak…! Teknolojik İşsizlik Tehdidi Kapıda mı?

ABONE OL
03/10/2023 15:24
Yapay Zeka ve Robot Teknolojisi İnsan Hayatını Kolaylaştırıyor Ancak…! Teknolojik İşsizlik Tehdidi Kapıda mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya, seri üretime alınan ilk insansı robotun videolarını seyrederken bireylerde kimi kaygılar da kendini gösteriyor. Yapay zeka ve robot teknolojisinin hızla ilerlediği günümüzde uzmanlar, endişeler ve olumlu etkiler arasında denge kurmanın önemine vurgu yapıyor, bu teknolojilerin doğru ve etik şekilde yönetilmesinin, toplumun faydasına olacak sonuçlar doğurabileceğini söylüyor. Yapay zeka robotlarının, sağlık sektöründen eğitime, tarım ve üretimden hizmet sektörüne kadar birçok alanda insan hayatını kolaylaştırabileceğine dikkat çeken Yazılım Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Murat Oğuz, iş kaybı endişesinin, bu teknolojilerin yaygınlaşması ile arttığına vurgu yaptı. Yapay zeka ve otomasyonun gelişmesinin, insanların sürekli olarak yeni beceriler öğrenme ihtiyacını da beraberinde getireceğini belirten Oğuz, “Teknolojik işsizlik tehdidi, uzun vadeli istihdam perspektifleri konusunda soru işaretleri yaratabilir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Murat Oğuz, yapay zeka robotlarının, insanların gelecekle ilgili endişe ve kaygılarına ilişkin etkilerini anlattı.

Bu endişelerin temel nedenlerini iş kaybı, beceri değişimi ve veri gizliliği ile güvenlik bağlamında ele alan Dr. Oğuz, şunları dile getirdi:

Geleneksel becerilerin yerine dijital yetenekler…

“Yapay zeka ve otomasyonun ilerlemesiyle birlikte, rutin ve düşük vasıflı işlerin otomatikleştirilmesi, iş kaybı endişesine yol açabilir. Örneğin, üretim hattındaki robotlar, fabrika işçilerinin yerini alabilir ve bu durum işsizlik oranlarının artmasına sebep olabilir. Yapay zeka çağında, bireylerin hangi becerilere sahip olmaları gerektiği konusunda belirsizlikler ortaya çıkabilir. Geleneksel becerilerin yerine dijital yeteneklerin geçmesi gerekebilir. Bu da insanların eğitimlerini güncellemek için ekstra çaba harcamalarına neden olabilir. Yapay zeka sistemleri ve robotlar, büyük miktarda veriyi işlerken, bu verilerin gizliliği ve güvenliği endişe kaynağı olabilir. Özellikle sağlık sektöründe kişisel sağlık bilgilerinin korunmasını gerektiren durumlar düşünüldüğünde veri güvenliği önemli.”

Yeni istihdam alanlarının oluşmasına da olanak tanıyor

Yapay zekanın ilerlemesi ve robotların daha karmaşık görevleri üstlenmesinin endüstriyel dönüşüm, iş süreçlerinin iyileştirilmesi, yeni istihdam alanları gibi değişikliklere neden olabileceğini belirten Dr. Oğuz, “Yapay zeka ve robotların daha karmaşık görevleri üstlenmesi, üretim ve hizmet sektörlerinde endüstriyel dönüşüme yol açabilir. Otomasyon, verimliliği artırarak ürün ve hizmet kalitesini yükseltebilir. Yapay zeka veri analizi ve tahmin yetenekleri sayesinde iş süreçlerini daha verimli hale getirebilir. Örneğin, lojistik sektöründe rota optimizasyonu yaparak taşıma maliyetlerini düşürebilir. Yapay zeka ve robot teknolojilerinin gelişmesi yeni istihdam alanlarının oluşmasına da olanak tanır. Yapay zeka uzmanları, robot mühendisleri ve veri analistleri gibi pozisyonlar, geleceğin istihdam fırsatlarını şekillendirebilir.” dedi.

Sağlık sektöründeki cerrahi robotlar

Yapay zeka ve robotların olumlu yönlerine atıfta bulunan Dr. Oğuz, “Yapay zeka robotları, sağlık sektöründen eğitime, tarım ve üretimden hizmet sektörüne kadar birçok alanda insan hayatını kolaylaştırabilir. Örneğin, sağlık sektöründe cerrahi robotlar, hassas ve zorlu ameliyatları daha az invazif bir şekilde gerçekleştirerek hasta iyileşme süreçlerini hızlandırabilir.” dedi.

Ancak yapay zeka ve robotların kontrolsüz bir şekilde gelişmesinin, ahlaki ve güvenlik sorunlarına yol açabileceğini de dile getiren Dr. Oğuz, “Örneğin, otomasyonun hızla yaygınlaştığı bir dünyada, otomasyon sistemlerinin güvenliği sağlamak için yeterli önlemler alınmazsa, siber saldırılar veya sistem hataları ciddi sonuçlara yol açabilir.” şeklinde konuştu.

Yapay zeka, yeni beceriler öğrenme ihtiyacını da getiriyor…

Yapay zeka robotlarının, tekrarlayıcı ve zaman alıcı işleri otomatikleştirerek insanların daha stratejik görevlere odaklanmasına yardımcı olabileceğini de kaydeden Dr. Oğuz, ancak yapay zeka ve otomasyonun gelişmesinin, insanların sürekli olarak yeni beceriler öğrenme ihtiyacını da beraberinde getireceğini anlattı.

Teknolojik işsizlik tehdidi

Dr. Murat Oğuz, iş kaybı endişesinin bu teknolojilerin yaygınlaşması ile arttığına dikkat çekerek, “Düşük vasıflı ve tekrarlayıcı işlerin otomasyonla yer değiştirmesi, işsizlik riskini artırabilir. Teknolojik işsizlik tehdidi, uzun vadeli istihdam perspektifleri konusunda soru işaretleri yaratabilir.” diye ifade etti.

Yapay zeka ve robot teknolojisinin ilerlemesinin, beraberinde olumlu etkileri de getirdiğini kaydeden Dr. Oğuz, şöyle dedi:

“Sağlık sektöründeki gelişmeler sayesinde, hastaların daha hızlı ve doğru bir şekilde teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi mümkün hale geliyor. Yapay zeka destekli robotlar, cerrahi müdahalelerin daha hassas ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlayabilir. Bununla birlikte, tarım sektöründe kullanılan robotlar, verimliliği artırarak gıda üretimini desteklerken, aynı zamanda sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaşmasına da yardımcı olabilir. Tarımsal otomasyon, verimliliği artırarak daha fazla insana sağlıklı gıda sağlamak için önemli bir adım olabilir.”

Bu dönem geleceği şekillendiriyor

Dr. Murat Oğuz, yapay zeka ve robot teknolojisinin hızla ilerlediği bir dünyada, endişeler ve olumlu etkiler arasında denge kurmanın önemine vurgu yaparak sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu teknolojilerin doğru ve etik şekilde yönetilmesi, toplumun faydasına olacak sonuçlar doğurabilir. İnsanların bu teknolojilere uyum sağlaması ve beceri setlerini yeniden şekillendirmesi gerekebilir.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

SON DAKİKA HABERLERİ

TEKNOLOJİ

Az önce

Dijital savunma sisteminizi yenileyin, yeni yıla güvenle girin

MAGAZİN YILDIZLARI

Az önce

Transformers: Canavarların Yükselişi aralıkta Tivibu’da

EKONOMİ

Az önce

Emirates, Kabin Memuru Alımlarına Devam Ediyor

GÜNDEM

Az önce

Bursa istihdama odaklandı

GÜNDEM

Az önce

‘Türk Ay Misyonu’na Teknopark İstanbul İmzası

MAGAZİN YILDIZLARI

Az önce

Fatih Doğukan Yılmaz’dan Müzik Ziyafeti: Yeni Single Yolda.!

EKONOMİ

Az önce

NYKS Cocktail Bar, İzmir’in Gece Hayatına Renk Kattı!

EĞİTİM

Az önce

İlküvez Erkek Öğrenci Yurdu’nda Neler Oluyor?

EĞİTİM

Az önce

Bakan Tekin, Din Öğretiminde Dayanıklı Sınıflar Hareketini Anlattı

SİYASET

Az önce

Tarık Uysal, AK Parti’den Edirne İl Genel Meclisi’ne talip

SİYASET

Az önce

Ali Yılmaz: Osmangazi’de turizmi canlandıracağız

GÜNDEM

Az önce

Bakan Yerlikaya Marmara depremi ile ilgili son durumu paylaştı

GÜNDEM

Az önce

TÜRK-İŞ’ten asgari açıklama!

GÜNDEM

Az önce

Malkara tarihinde bir ilk

GÜNDEM

Az önce

Başkan Sandal, “İzmir’in Avrupa’ya açılan kapısı Bayraklı”

GÜNDEM

Az önce

Dip çamuru geri dönüşümde önemli bir hammadde

MAGAZİN YILDIZLARI

Az önce

Alternatif Bank Dünya Engelliler Günü’nde  Atatürk filmini işaret dili çevirisiyle işitme engelliler ile buluşturdu

MAGAZİN YILDIZLARI

Az önce

Çukurova Belediyesi: Gelenek bozulmadı

MAGAZİN YILDIZLARI

Az önce

Borusan sanat’ta bu hafta

MAGAZİN YILDIZLARI

Az önce

 Borusan Contemporary Çocuk Atölyeleri  Aralık ayında yeni etkinliklerle devam ediyor!