DOLAR 28,8947 -0.02%
EURO 31,4249 -0.13%
ALTIN 1.922,03-0,09
BITCOIN 12087266,09%
İstanbul

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

17:44

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Yetersiz Beslenmeye Bağlı ‘Gizli Açlık’ Çocukları Tehdit Ediyor

Yetersiz Beslenmeye Bağlı ‘Gizli Açlık’ Çocukları Tehdit Ediyor

ABONE OL
03/10/2023 19:40
Yetersiz Beslenmeye Bağlı ‘Gizli Açlık’ Çocukları Tehdit Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Okula giderken bir poğaça, bir meyve suyu ile beslenen çocukları bekleyen gizli tehlikeye karşı uyaran uzmanlar, yetersiz beslenmenin sadece yemeğin az yenilmesi veya hiç yenilmemesi değil, yenilen yemeğin besleyiciliğinin az olması anlamına da geldiğini söylüyor. Çocukların gelişme sürecinde kalori ihtiyaçlarının yüksek olduğunu ve daha çok protein, kalsiyum, demir gibi minerallere ihtiyaç duyduklarını belirten Uzman Diyetisyen Hülya Yiğit, “Çocukluk döneminde yetersiz beslenmeye bağlı olarak zeka geriliği, öğrenme güçlüğü, görme sorunları, diş ve dişeti sorunları en sık görülebilen sağlık sorunlarındandır.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Diyetisyen Hülya Yiğit, çocukluk döneminde beslenmenin önemine işaret ederek, ailelere uyarılarda bulundu.

Beslenmenin yaşamın her evresinde çok önemli ifade eden Yiğit, şunları anlattı:

“Ancak; büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu çocukluk döneminde daha da önem kazanır. Özellikle son yıllarda gelişmekte olan toplumlarda yetersiz beslenmeye bağlı olarak ‘gizli açlık’ olarak adlandırılan; demir, iyot, çinko gibi hayati önem taşıyan mineraller ve vitaminlerin vücuda yetersiz alınması ile ortaya çıkan tablo ile daha sık karşılaşılıyor. Yetersiz beslenme sadece yemeğin az yenilmesi veya hiç yenilmemesi değil, yenilen yemeğin besleyiciliğinin az olması anlamına da geliyor.”

Her yiyecek besin değeri taşımayabiliyor

Besin kelimesinin kökeninin besleyicilikten geldiğini kaydeden Yiğit, şöyle dedi:

“Vücuda aldığımız her yiyecek besin değeri taşımayabiliyor. Bu kavramdan yola çıkarak özellikle çocukların tüketmeyi çok sevdiği jelibonlar, mısır cipsleri, bisküviler, katı yağ ile yapılan poğaçalar ve paketli meyve sularının besleyiciliklerinin oldukça düşük, yani vitamin-mineral içeriklerinin oldukça zayıf olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü, vücudun hiçbir besin öğesi ihtiyacını karşılamazlar. Sadece enerji verirler. Ayrıca karın çevresini yani iç organları yağlandırma etkileri ve daha çok acıktırma potansiyellerinin olduğunu da unutmamak gerekir.”

Beyin gelişimi için Omega-3 alınması önemli

Hülya Yiğit, çocukların gelişme sürecinde kalori ihtiyaçlarının yüksek olduğunu ve daha çok protein, kalsiyum, demir gibi minerallere ihtiyaç duyduğunu anlatarak, gelişim çağındaki çocukların günlük beslenmeleri konusunda şu bilgileri verdi:

“Her gün en az 2 su bardağı süt, yoğurt veya kefir, 1-2 dilim peynir, toplamda 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeleri gerekir. Özellikle demir eksikliğinin sık görüldüğü bu dönemde haftada en az 3-4 gün hayvansal kaynaklı demir ve protein alımına yönelmek, kırmızı-beyaz et tüketmek önemli. Özellikle beyin gelişimi ve hafızayı güçlendirmek için hayvansal Omega-3 kaynağı olan somon ve uskumru gibi yağlı balıkların da en az haftada 2 gün tüketilmesi gerekir. İçerdikleri magnezyum, potasyum, bitkisel Omega-3 nedeniyle günlük 8-10 adet fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumların ve kuru meyvelerin tüketimini de göz ardı etmemek gerekir.”

Beslenme sadece açlık giderme davranışı değil

Beslenmenin sadece açlığı giderme davranışı olmadığını belirten Hülya Yiğit, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yetişkinlik temellerinin atıldığı çocukluk döneminde daha da önemlidir. Çocukların ne kadar büyüyüp gelişebilecekleri genetik yapılarıyla ilişkilidir ancak; yapılan araştırmalarda yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların, genetik potansiyellerini yakalayamadıkları da görülmekte. Bunlara ek olarak çocukluk döneminde yetersiz beslenmeye bağlı olarak zeka geriliği, öğrenme güçlüğü, görme sorunları, diş ve dişeti sorunları en sık görülebilen sağlık sorunlarındandır.” 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

SON DAKİKA HABERLERİ

GÜNDEM

Az önce

‘Türk Ay Misyonu’na Teknopark İstanbul İmzası

MAGAZİN YILDIZLARI

Az önce

Fatih Doğukan Yılmaz’dan Müzik Ziyafeti: Yeni Single Yolda.!

EKONOMİ

Az önce

NYKS Cocktail Bar, İzmir’in Gece Hayatına Renk Kattı!

EĞİTİM

Az önce

İlküvez Erkek Öğrenci Yurdu’nda Neler Oluyor?

EĞİTİM

Az önce

Bakan Tekin, Din Öğretiminde Dayanıklı Sınıflar Hareketini Anlattı

SİYASET

Az önce

Tarık Uysal, AK Parti’den Edirne İl Genel Meclisi’ne talip

SİYASET

Az önce

Ali Yılmaz: Osmangazi’de turizmi canlandıracağız

GÜNDEM

Az önce

Bakan Yerlikaya Marmara depremi ile ilgili son durumu paylaştı

GÜNDEM

Az önce

TÜRK-İŞ’ten asgari açıklama!

GÜNDEM

Az önce

Malkara tarihinde bir ilk

GÜNDEM

Az önce

Başkan Sandal, “İzmir’in Avrupa’ya açılan kapısı Bayraklı”

GÜNDEM

Az önce

Dip çamuru geri dönüşümde önemli bir hammadde

MAGAZİN YILDIZLARI

Az önce

Alternatif Bank Dünya Engelliler Günü’nde  Atatürk filmini işaret dili çevirisiyle işitme engelliler ile buluşturdu

MAGAZİN YILDIZLARI

Az önce

Çukurova Belediyesi: Gelenek bozulmadı

MAGAZİN YILDIZLARI

Az önce

Borusan sanat’ta bu hafta

MAGAZİN YILDIZLARI

Az önce

 Borusan Contemporary Çocuk Atölyeleri  Aralık ayında yeni etkinliklerle devam ediyor!

MAGAZİN YILDIZLARI

Az önce

Muğla’da Yaşam Resim Yarışması Ödülleri Verildi

EĞİTİM

Az önce

Erasmus+ Proje Yazma Eğitimi tamamlandı 

GÜNDEM

Az önce

Türkiye’de çevre konusunda kurulan ilk ve tek Mahalle İdare Birliği olan Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği “Ekoloji ve İnsan Çalıştayı” gerçekleşti. Edremit Belediye Başkanı ve Birlik Başkanı Selman Hasan Arslan birliğin son meclis toplantısına b

MAGAZİN YILDIZLARI

Az önce

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, kısa süre içerisinde şehrin en uğrak noktalarından biri haline geldi.